04 d’agost 2010

Eleccions federals australianes


Tinc la sort de poder experimentar un fenòmen que passa cada 3 anys a Australia.. les super eleccions!!

Ara mateix el país està en plena campanya electoral, o sigui que no parem de veure debats, notícies, candidats petonejant a nens, fent veure que planten arbres.. en resum, barrejant-se amb la prole per demostrar que ells tb són el poble. Així doncs, aquest 21 d'agost 14 milions d'australians es dirigiran a les urnes per a votar (el vot és obligatori per llei) els membres del Parlament.

Com a tema curiós, un any després de les primeres eleccions australianes (que van tenir lloc el 1901), Australia es va convertir en el primer país del món on les dones podien votar i presentar-se al Parlament!!

Pel que fa a la resta faré un resum breu: al igual que a Espanya, ens trobem amb un sistema bipartidista, el Australian Labor Party i la coalició de Liberal Party of Australia, National Party of Australia i Country Liberal Party. És complicant per els partits més petits obtenir representació al govern, malgrat que en els últims anys alguns d'aquests partits han obtingut una representació significativa al Senat, com per exemple els Australian Greens.

El partit que està actualment al poder és de centre-esquerres, Australian Labor Party, liderat per la pimer ministre Julia Gillard, i a l'oposició hi tenim la coalició centre-dreta liderada per Tony Abbott.

Després de veure el debat de l'Estat a mi em sembla que els dos partits son més o menys la mateixa cosa... essent els temes clau d'aquestes eleccions l'economia, el canvi climàtic, i la protecció de les fronteres i enduriment de les lleis d'immigració.

6 comentaris:

tchai ladoo ha dit...

Em sembla perfecte que sigui obligatori anar a votar!!! :)

Dona invisible ha dit...

Ei, espero que ens facis un resum dels resultats quan tinguin lloc les eleccions. Pel que veig, aquest sistema segueix bastant l'americà, pel que dius que entre els dos grans partits no hi ha gaire diferència... Una llàstima per a la democràcia i per als qui ens agradaria un sistema alternatiu :-(

Astrid ha dit...

Tchai Ladoo,a mi tb em sembla genial que s'obligui a votar, encara que es salta una de les bases de la democracia...

Dona invisible, tens rao, es un sistema gairebe clavat a l'america. Ademes, despres de seguir tota la campanya electoral m'he quedat glacada al veure els anuncis electorals, tots son contra l'altre partit! no n'hi ha un de sol en el es presentin punts clau del programa, si no que es basen en acusacions cap a l'altre candidat! Dema ja sabreem els resultats..

Jacobo ha dit...

Astrid lazy girl... ¿Quién ganó?

flor de te ha dit...

ostres la foto és molt representativa del llenguatge del cos...

Astrid ha dit...

Que observadora Flor de te!! Doncs pq no has vist la campanya electoral!! ... molt lleig.
Aquesta tarda per fi sabrem els resultats!! ja que a les eleccions varen quedar empatats i ara tenien que formar coalicions per quedar-se amb el pastis.